Methodiek

Marc Pijnenburg streeft erna om de persoon in totaliteit te zien. Het stopt niet boven de enkels. De reden hiervan is dat ik al snel tot het besef kwam dat iets toevoegen onder de basis van de mens zijn voeten, dat dit uiterst serieus en weloverwogen gedaan dient te worden. Het beïnvloeden van voetgerelateerde klachten kunnen zich bij onjuiste behandeling uitbreiden naar elders in de statiek (bewegingsapparaat). Dit door onzorgvuldig analyseren. Het zijn vaak klachten die erin sluipen en niet meteen geassocieerd worden met de steunzool. Mijn persoonlijk onderzoek heeft ertoe geleid dat ik alle methoden die ik heb geleerd ben gaan "samenvoegen". Wat uiteindelijk heeft geleid in een eigen methodiek en zienswijze.

Deze komt er in ruime zin op neer dat wanneer iemand is uitgegroeid dat hij of zij dan zijn neutraal stand heeft ingenomen. Afhankelijk van het van uitblijven van trauma's in deze groeiperiode. Trauma's kunnen zijn;

Maar ook minder direct opvallende invloeden zoals het dragen van slecht passend schoeisel gedurende langere periode. Zoals daar zijn slippers, stiletto hakken, een te kleine schoenmaat enz.

Wanneer ons lichaam zijn neutraal stand verlaat door insufficiënties dan ontstaan er klachten. Mijn persoonlijke inzet is dan ook om het bewegingsapparaat zo kort mogelijk bij de oorspronkelijke neutraal stand terug te brengen. Is een klacht werkzaam vanuit de voet naar boven gelegen lichaamsdelen of vanuit boven gelegen lichaamsdelen naar de voet. Dat dient te worden onderzocht en is een belangrijke factor die om erkenning vraagt. Onze hersenen bezitten een geheugen in de richting van deze neutraalstand en ondersteunen de uitvoerbaarheid van de opzet om daar weer zo dicht mogelijk bij naartoe te bewegen. Dit systeem is in de cortex gelegen (zie foto). Dit is voor iedereen uniek, er bestaat geen tweede! Vandaar het nut van zorgvuldigheid.